Unpack Strawbees

Ik zag 2 jaar geleden al de strawbees op de BETT in Londen. Dit zijn rietjes die op een slimme manier aan elkaar kan zetten. Strawbees hadden daarbij een klein computertje gemaakt zodat je er ook een servomotor, led lampjes en sensoren aan kon koppelen. Ik had er een besteld maar hij lag daar maar te liggen. Ik had er wel eens naar gekeken en zag dat je een speciaal programma op je computer moest zetten. Toen haakte ik al af. Voor thuis prima, maar op scholen is dat altijd lastig.

Ik zag een maand geleden dat je nu een speciale add-on kan kopen zodat je de micro:bit kunt integreren in je strawbees constructie. Nu vond ik het wel interessant. Ik heb er een besteld en hij kwam deze week binnen.

Ik direct aan de slag. Er staat op hun site een tutorial om een hefkraan te maken. Je zet eerst de kraan in elkaar met de speciale rietjes met extensies. Je kunt de micro:bit in hun speciale motor boardje klippen, er zaten speciale extenties bij zodat je dit boardje op de rietjes kunt klikken. Zo ook met de speciale servomotor. Binnen de makecode omgeving moet je de strawbees toevoegen en dan kun je deze servo motor aansturen. Het werkt snel en soepel.

Ze hebben speciale coding card ontwikkeld zodat je snel de code op de micro:bit kunt zetten en verder kan met bouwen van je rietjes constructies.

Het is zeker leuk om deze extra gadget voor de micro:bit te gebruiken. Als je alleen het board voor de micro:bit wilt kopen dan kost dit 29,00 dollar. Als je het board en ook de speciale rietjes en connectoren nodig hebt, dan kost dit 79,00 dollar.

Hierna heb ik nog een constructie gemaakt met deze rietjes. Zo ga ik er wel snel door heen. De tussenstukjes kun je bewaren als je de constructies uit elkaar haalt. Voor de rietjes kun je zelf even in de winkel kijken, of je dezelfde kunt vinden om te gebruiken.

Ze hebben verschillende pakketten met de speciale rietjes en connectoren in verschillende prijsklassen. van 19 dollar tot 295 dollar voor en klassen pakket. Hier kun je de verschillende mogelijkheden zien.

Hierna heb ik toch ook het speciale Quirkbot bordje uitgeprobeerd. Je kunt een setje (incl. rietjes, extensies, servo) kopen voor 99 dollar. Ik ging enthousiast aan de slag met een lopend robotje maken (omdat mijn quirkbot al wat ouder is, kwamen de aanwijzingen niet helemaal overheen met de tutorial), software installeren en toen proberen de software op de quirkbot zetten. Dit lukte niet. Ik heb de quirkbot nog geupdate, maar nog steeds niet. Dit is dus geen aanrader.

Als conclusies zou ik willen zeggen:

  • Die rietjes met die connectoren super interessant om dingen mee te maken en zo te werken aan techniek. Als je even online zoekt naar strawbees, komen er verschillende voorbeelden te voorschijn en in de doos zitten wat basis ideeën. Met de leerlingen is het vooral leuk om in groepjes dingen te maken.
  • Het micro:bit board leuk om er één extra in de klas te hebben.
  • De quirkbot, niet geschikt voor in de klas. Het heeft weinig meerwaarde.

Share this: