Getting Unstuck 2020

De afgelopen 2 weken heb ik meegedaan met 10 Scratch Challenges waarin je uitgedaagd werd om 28 verschillende strategieen te volgen om de uitdaging op te lossen.

Iedere dag kreeg je een uitdaging. Er was een pauze in het weekend. De uitdagingen begonnen heel eenvoudig, laat iets verrassends gebeuren, gebruik je toetsenbord of laat 2 sprites verschillende bewegingen doen. Al je projecten zetten je neer in de studio’s per challenge. Zo kon je eenvoudig zien wat de andere maakten. Je kon vragen stellen, kijken naar de codes, ideeën op doen voor latere uitdagingen. Ik merkte al snel dat niemand een simpel projectje maakten, het waren ware kunstwerken met bijzondere oplossingen voor de challenges.

Ik probeerde al de strategieën te gebruiken om zo nog meer te leren. Ik had een afstreep lijst gemaakt om ze echt ook allemaal te gebruiken en dat is gelukt.

Bij touching color heb ik een project gemaakt met de micro:bit en ik moest op dag 9 heel veel leren om een tabel te gebruiken. Ik had dit nog maar 1 keer eerder gedaan en zag nog niet zoveel meerwaarde hier van in. Maar toen ik zag wat andere hadden gemaakt, zag ik wel wat je er mee kon doen. En in de laatste opdracht heb ik uitgebreid een tabel gemaakt met reflectie op wat ik heb geleerd.

Ik heb een eigen Scratch Studio gemaakt met al mijn projecten die ik voor deze week heb gemaakt.

Aan het eind van de 10 challenges kreeg ik een certificaat en heb ik een evaluatie ingevuld. Hieruit komen mooie reacties van de andere deelnemers. Er hebben ruim 300 mensen meegedaan en die hebben minimaal 1 project gemaakt. Ik ga volgend jaar zeker weer mee doen.

Een aantal onderdelen van Scratch die ik deze week beter heb leren gebruiken:

  • Block
  • Lists
  • Wait
  • Video
  • Tekst naar Sound
  • Video
  • De teken mogelijkheden binnen scratch
  • Gebruik van een Studio
  • Bring forward/backward
Share this: