Unpack Ohbot

Ik heb denk ik de Ohbot al in 2015 gezien op de BETT als een kickstarter. Ik heb hem toen ook besteld (en kreeg hem thuis in een klein doosje met allemaal losse onderdelen, ik heb een poging ondernomen om hem in elkaar te zetten maar dat was hopeloos mislukt). In 2018 was ik weer op de BETT en na een gesprek hebben ze me een nieuwe Ohbot opgestuurd. Deze was eenvoudiger in elkaar te zetten, maar het ging nog niet erg soepel. Ik heb het toen met een aantal leerlingen geprobeerd maar was er niet erg tevregen over. Deze vakantie heb ik hem weer eens gepakt, helemaal uit elkaar gehaald en hem opnieuw in elkaar gezet. Toen hij in elkaar zet, heb ik met de software alle 7 de motoren getest, net zolang tot alle kabels goed zaten. Tegenwoordig kun je een Ohbot kopen die in elkaar zit (180 pond) en een die je in elkaar moet zetten (139 pond).

Je kunt de Ohbot op 3 verschillende manieren programmeren:

  • Speciale Scratch omgeving voor de Ohbot. Hiervoor moet je in google chrome een speciale extentie installeren om te communiceren met de Ohbot. Hierna kun je naar deze (scratch) website gaan. Je krijgt dan extra blokken voor de Ohbot en ook de afbeelding reageert op je programma. Ik heb in deze basis software alle motoren uitgeprobeerd, netzolang tot alles precies deed wat ze moesten doen. Nadeel is wel dat deze software door een ict afdeling op de pc’s van leeringen moet worden geïnstalleerd.
  • Met de windows Ohbot app kun je de Ohbot ook programmeren. Zo’n windows app kan meestal wel zonder tussenkomst van een ict afdelingen op schoollaptops worden geïnstalleerd. Deze app ziet er bijna hetzelfde uit als de scratch omgeving, met dat verschil dat er ook een camera in beeld komt en de Ohbot kan op je gezicht reageren. Hij werkt zelfs met spraak herkenning. Maar dat heb ik niet uitgeprobeerd. Je kunt met een eenvoudige code de lippen laten synchroniseren met wat hij zegt. En je kunt hem ook in en text omgeving programmeren (je kunt eenvoudig switchen tussen blocks en text net als de micro:bit).
  • Toen ik bij de input ook de micro:bit zag staan, werd ik helemaal getriggerd. Hoe kan ik de micro:bit hier aansturen. Met wat help van de Ohbot helpdesk was dit ook geregeld. (ik moest mijn micro:bit niet verbinden met de makecode omgeving. Je moet deze code op de micro:bit zetten, en je kunt dan werken met deze code binnen de Ohbot app. Voor de Ohbot app was er binnen de Microsoft omgeving een aantal mooie tutorials die je kunt volgen. Ik kan ze even niet vinden nu omdat de LEARN omgeving van Microsoft helemaal op de schop is gegaan.
Ohbot aangestuurd door de micro:bit.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.