Teacher Maker Camp

TeacherMakerCamp 2015
Foto gemaakt door de Waag

Van vrijdag 16 tot maandag 21 oktober 2015 was ik op het TeacherMakerCamp van de Waag in Amsterdam. Het was één groot feest van maken, technisch knutselen, mislukkingen, lezingen, leuke mensen en heel veel inspiratie en energie.

In het voorjaar zag ik dit event voorbij komen. Wat leek me dat gaaf lekker vier dagen zelf aan de slag met maken,  ideeën op doen met leuke mensen en vooral heel veel zelf leren. Ik weet wel wat van programmeren en knutselen, maar van arduino’s solderen, lasercutters en nog meer elektrisch fröbelen heb ik nog weinig kaas gegeten.

Vrijdag 16 oktober

Foto gemaakt door de Waag
Foto gemaakt door de Waag

Een beetje schuchter kwam iedereen binnen maar na de eerste opdracht kwam iedereen los. We moesten van waardevol materiaal iets maken en je werd geïnspireerd door een kenmerk kaartje wat bij jouw past. Ik had het kaartje inspiratie gepakt en een aantal plastic bekertjes en na een half uurtje prutsen had ik wat. Iedereen mocht er toen wat over vertellen. In de middag kregen we machine uitleg. Ik was bij de lasercutter. Een enorme machine waarmee je eenvoudig hout/plastic/karton kunt snijden. Bij mij ging alles hopeloos mis. Ik moest eerst software downloaden en toen ik dat had gedaan had ik snel wat gemaakt maar blijkbaar niet goed want de software voor de lasercutter knalde er bij mijn bestand steeds uit.

Martinez
Foto gemaakt door de Waag

Hierna moesten we in groepjes een plan bedenken wat we zouden willen maken. Na wat discussie leek ons een knikkerbaan maken wel leuk. Ik wilde al heel lang zo iets maken en nu was de kans om dingen voor zon baan eens uit te proberen. Hierna was er een gemeenschappelijke maaltijd. Ik raakte al snel aan de praat met verschillende mensen en kwam zelfs iemand van mijn oude studentenvereniging tegen uit Delft. Daarna was er een zeer inspirerend verhaal van Sylvia Martinez en Gary Slater. Zij hebben het boek Invent to Learn geschreven en zijn al jaren bezig met maken en technisch knutselen.

Vol inspiratie ging ik naar huis die avond.

Zaterdag 17 oktober

Ik was al weer vroeg in Amsterdam. We begonnen weer met een challenge. Deze keer moesten we zo’n hoog mogelijke toren bouwen van spaghetti en marsmellows. We begonnen enthousiast in onze groep. Maar we waren er niet goed in. De toren viel steeds om en toen de tijd om was hadden we een zielig hoopje spaghetti. In het groepje waarin ik zat gingen we aan de slag met het maken van een knikkerbaan. Iedereen kon daar mooi zijn ei in kwijt en we zouden wel kijken hoe we bijelkaar zou komen. Ik begon eerst met iets te maken wat ik van thuis had meegenomen, maar dat lukte niet echt. Hierna hebben we de mBot proberen te programmeren en ben ik poging twee begonnen met de lasercuter. Ik wilde een plaatje voor op onze knikkerbaan. Dus eerst wat tekenen. Toen een oefen stukje op de cutter. Maar dat kwam er niet goed uit. Dus toen naar een andere lasercutter. En na twee uur proberen ja hoor. Een mooi plaatje. Gelukkig succes.2015-10-17 17.49.45

Hierna was er weer een challenge. We moesten een raket bouwen van een plastic fles, kurk, een ventiel en water. Wij gingen in een klein clubje snel aan de slag. Eerst kijken op internet. We maakten ook een lanceer platform en na een half uur moest hij klaar zijn. Buiten bij de waag hadden ze met lint het plein afgezet want die raketten die konden nog wel eens gek weg schieten. Wijn vonden dat die van ons het hoogste kwam. En ik moet toegeven een andere raket was het mooiste. Die avond was er een lezing maar mij. Hoofd zat helemaal vol en dacht een goede nacht slapen werkt een stuk beter.

Zondag 18 oktober

arduinoHet ochtend programma begon vanmorgen bij Cinekid. Ik was daar al vroeg. Ik heb het bezoek aan cinekid in een apart blog beschreven. In de middag waren we weer op de waag en heb ik een begin gemaakt met de knikkerbaan zodat de rest van de groep ook verder kon. Maar toen er weer een workshop was om een arduino te solderen ging ik daar snel aan mee doen. Ik had dat nog nooit gedaan en met solderen heb ik ook niet echt veel ervaring. Dat bleek ook wel want ik had alle hulp nodig van Aad van de Drift en Henk. Maar man wat was ik blij toen hij werkte. Die avond was er een lezing vanAstrid Poot en Arjan van der Meij. Astrid vertelde over de liefde van lekker samen klooien en Arjan hield een vlammend betoog over het maakonderwijs. Ik word meer en meer gesterkt in het idee dat maken de weg is om met technisch knutselen aan de gang te gaan. Opgetogen weer naar huis.

Maandag 19 oktober

knikkerbaan1Alweer vroeg op de waag. Ik had er direct zin in. Er moest nog heel wat gebeuren om een werkende knikkerbaan te krijgen. Na een LEGO challenge mochten we dan echt aan de slag. We hebben de taken verdeeld en ik ging met Petra Jansen de makey makey in de knikkerbaan zetten. Een uitgebreide beschrijving van de knikkerbaan heb ik in een apart blog beschreven. Ik merkte wel dat we steeds wel zo’n 50 manieren vonden die niet werkte. Dat was best, zolang we maar 1 manier vonden die wel werkten.

Het laatste uur was het een race tegen de klok. We zagen veel stress om ons heen en wij waren ook aan het zweten om alles af te krijgen. Er werden mooie apparaten naar boven gedragen. Een decibeter die het geluidslevel kon testen, een vis apparaat, een jasje met sensoren een voel spel en een lamp. Te veel om op te noemen. Man man wat een energie bij de presentaties. En al die blije gezichten. En wat een leuke mensen heb ik zo ontmoet en wat hebben we veel geleerd.

Ik zou het zo weer doen.

Wat een energie, ideeën, creativiteit inspiratie. En ik heb het gezien. Iedereen kan een maker zijn. En wat voel je je trots als het doet wat je wilt. Nu snel het MaakLab op mijn school starten en maak projecten gaan doen met mijn leerlingen.

Hier zijn de foto’s die de waag zelf heeft gemaakt van het project.

En hieronder een filmpje over het TeacherMakerCamp.

Teacher Maker Camp 2015 from Waag Society on Vimeo.

Share this: