OnderwijsInzicht

Op 9 september 2022 was er in de Jaarbeurs in Utrecht het OnderwijsInzicht congres georganiseerd door Kennisnet, PO-raad, VO-raad en SIVON en het stond dit jaar in het teken van: De waarde van ict en de waarden van het onderwijs. Om ervoor te zorgen dat ict blijft werken voor het onderwijs zijn bewuste en doordachte keuzes nodig. Want toenemende digitalisering biedt het onderwijs veel kansen, maar zorgt ook voor grotere afhankelijkheid van technologie – en dat roept ethische vragen op. In een gevarieerd programma rond onderwijs en ict komen beide kanten van technologie aan bod. Vooraanstaande hoogleraren verzorgen colleges vanuit verschillende perspectieven.

Het congres begon met een opening die naadloos overging in het lezing van Nadria Saab en Inge Molenaar over flexibel je onderwijs organiseren. Je zult aan verschillende knoppen moeten draaien om het flexibel te maken. Van docent gestuurd – leerling gestuurd, homogene – heterogene klassen, synchroon – asynchroon, binnen – buiten, vast -flexibel rooster, statisch – adaptief materiaal. Je zult in alles keuzes moeten maken. Er is niet 1 weg je moet aan knoppen draaien, afhanklijk van wat werkt binnen jouw schoo.
Hierna ging ik naar de lezing van Koen Hendriks over sociale robots. Hij liet ons eerst nadenken wat is een robot. Ook wel een mooie ondertoon, de robots gaat de docent niet vervangen. Net als het onderzoek van Kennisnet is het duidelijk dat de nao robot vooral een aanvulling is op 1-op-1 lesgeven en kennis overbrengen. Ik miste wel hoe we de nao een sociale robot kunnen maken.
Na de lunch was ik bij het onderzoek van Jan Willem Bullee en Marianne Junger of kinderen phising kunnen herkennen. Ik heb mee geholpen met dit traject dus ik was wel benieuwd wat de reacties uit de zaal waren. Er waren veel leuke vragen en ook begrepen we dat er duidelijk behoefte is aan een aantal goeie lessen hierover. Toen de QR-code van het Hackers de Baas kwartet in beeld kwam werden er veel foto’s gemaakt.
Als laatste was ik bij de lezing van Niels Taatgen met als titel: De slimste computer zit in je hoofd. De lezing was heel leuk en zette je aan het denken. Hij liet zien dat AI snel is gegaan, maar dat de mens nog altijd sneller denkt en verbanden kan leggen. Hij verwacht dat de zelf rijdende auto nooit komt, omdat dat alleen werkt als alle auto’s zelf rijdend zijn.
Er werd tijdens het congres veel “reclame” gemaakt een Online cursus over AI cursus voor het onderwijs. Deze cursus is gratis en je leert in 1 uur wat AI is en wat je hier mee kan in het onderwijs. Ik heb een account gemaakt en ga hem zeker volgen. Link naar AI voor het onderwijs.

Deze week kwam er een filmpje online van Kennisnet over het congres.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.