Vier Lego automata’s

In de zomervakantie van 2022 heb ik 4 lego automata’s gemaakt. De automata is de voorloper van een robot. Je brengt door middel van iets te draaien, iets anders in beweging. Ik zag online een aantal leuke voorbeelden en was benieuwd hoe je die kon maken. Hieronder vind je de beschrijvnigen van alle 4 de automata’s van eenvoudig naar moeilijk. In de beschrijvingen staat informatie hoe je ze kunt maken. Soms is de basis een bestaande lego doos, soms heb je de steentjes waarschijnlijk wel en moet je er misschien een paar kopen op de site van ToyPro. Als de kleuren anders zijn als het voorbeeld, dat geeft natuurlijk niet.

  1. De Eendjes automat
  2. De Balerina (lego Wedo)
  3. De Deskworker
  4. De zwemende Koi fish (basis is lego doos 31129) met extra wielen

De Eendjes automata – Deze automata is gemaakt door @thebrickconsultant. Hij heeft ook de lego typemachine gemaakt. Deze automa is een mooie start om te maken. Je leert hoe zo’n automata werkt en hoe iets kan laten draaien. Ik kon mijn missende steentjes bestellen bij ToyPro. de eendjes haalde ik bij de BrickShop vandaan. Je kunt hier de handleiding vinden. Ik heb het lego poppetje op een langer stokje gezet om hem eenvoudiger te laten draaien.

De Balerina – De basis van deze automata is de basis set van Lego Wedo. Op de website van Danielle Benedettelli kun je verschillende modellen vinden die hij heeft gemaakt van “normale” basis set. Bij de Lego Wedo vind je zijn balerina. Je kunt zijn handleidingen kopen voor een klein bedrag (kies voor educatie). In zijn ontwerp maakt hij gebruik van de lego wedo motor, maar ik heb hem zo aangepast, dat je er met de hand aan kan draaien.

De Deskworker – Op de site van JK Brickworks kun je veel voorbeelden van lego projecten die je niet zomaar in de winkel en dozen tegen komt. De projecten zijn gemaakt door Jason Allemann. Ze zijn allemaal opgebouwd uit losse steentjes. Hier is de handleinding van de Deskworker. Je kunt de volledige doos bestellen voor 99 dollar. Maar hier is de lijst van lego steentjes die je nodig hebt. Kijk eerst of je de lego blokjes hebt voor je als een wilde alles gaan bestellen. De kleuren doen er toch niet toe. Hier is de uitgebreide beschrijving hoe je de Deskworker in elkaar zet. Het viel mij wel op dat het poppetje en de benen niet altijd even lekker blijven zitten. De koptelefoon valt ook steeds af. Maar voor de rest is het het een prachtig gezicht. (De grondplaat heeft niet echt veel meerwaarde en daarvoor heb je wel erg veel extra blokjes nodig ;-))

De zwemende Koi Fish – De basis om hem te maken is de 3-1 lego doos (lego 31129) en extra wielen om hem te laten zwemmen en is weer gemaakt door Jason Allemann. Hier vind je de extra onderdelen die je moet hebben. Als je een groot lego onderblad hebt, dan heb je een aantal onderdelen niet nodig: (3030, 3033, 3036, 3666, 3036, 4477, 3710, 3666, 3460, 4282). Hier vind je zijn pagina waarop hij beschrijft hoe je hem in elkaar moet zetten. Je moet steeds 1 of stappen in zijn plan maken, hierna staat er: volg de stappen 15-23 uit het boekje. Dus je moet steeds goed kijken. Ik had wat moeite om hem te laten bewegen (de vis is ook zwaar en als hij valt van zijn standaard dan moet je weer een aantal onderdelen opnieuw in elkaar zetten) het bleek dat ik het onderdeel waar de staart aan vast zit, 1 blokje verkeerd had gezet, dus had hij niet de ruimte om te bewegen. Altijd goed kijken en lezen.

Het maken van deze automata’s was voor mij een leuk begin van de vakantie. Het stond al lang op mijn lijstje om te maken. Ik heb er veel van geleerd en ook gemerkt dat je veel online kunt gebruiken. Veel plezier met jullie automata’s.

Share this:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.