Scratch Unplugged

Vorige week tijdens de CodeWeek heb ik de les Scratch Unplugged uitgeprobeerd van de CodeSchool uit Belgie. Ik had hem voor onze leerlingen behoorlijk aangepast zodat onze braille leerlingen ook mee konden doen.

Ik had een aantal Scratch blokken uitgeprint en geplastificeerd. Tevens had ik een “doolhof” gemaakt van papier met een start en finish. We gebruikte lego poppetje om die door het doolhof moesten lopen. Ik had een aantal voorwerpen (bommen, munten, hard en zacht) die ze in het doolhof of moesten oppakken of moesten ontwijken. Ik had 2 groepen. Ze maakten steeds het doolhof met steeds meer voorwerpen en legde de code neer met de blokken. Hierna ruilden ze van plaatse en keken ze of de code goed was neergelegd en of ze met de neergelegde code ongeschonden door het doolhof konden komen.

Voor een eerste keer ging het redelijk. Ik zie hier en daar nog duidelijk dingen die ik moet bijstellen. Ik had niet genoeg “basis” blokken en het platte doolhof werkten voor onze leerlingen niet. Ik zit te denken aan een lege eierdoos of een plaat met lego.

Na de vakantie weer proberen.

Share this: