Safer Internet Forum

Safer Internet forumEind oktober was ik in Luxemburg voor het Safer Internet Forum. Ik ga ieder jaar naar dit congres toe, waar mensen uit heel Europa praten over een veilig internet. Net als vorige jaar was ook mijn dochter bij het Youth Panel. Leuk om te zien hoe die jongeren mee doen met de discussies en durven vragen te stellen in zo’n grote zaal.

Ik werd gegrepen door de sessie over Internet of Things. Zo lieten ze een dino zien die alle vragen van je kan beantwoorden. En ook kwam er discussie los over de Hello Barbie die je ook allerlei vragen kan stellen. Deze Hello Barbie heeft in Duitsland al de BigBrother award gewonnen. Ouders moeten goed opletten of ze de deze data met iedereen willen gaan delen. Veel speelgoed gaat aan het internet verbonden zijn in de toekomst. Het forum werd geleid door Gry Hasselbach.

2015-10-29 09.55.17Op donderdag werd ik geboeid door de lezing van Jasmina Byrne van Unicef. Zie liet me zien dat we voor enorme uitdagingen staan met betreft tot internet opvoeding. Als je nadenkt dat veel kinderen in Afrika opgevoed worden door oma. Zij heeft nog minder inzicht in het online wereld dan ouders. In Afrika slaan ze de laptops/computers over en gaan ze direct naar de phone en tablet. Ik had er nog nooit zo naar gekeken.

Het Safer Internet forum is een enorme grote groep met mensen met allemaal zoveel verschillende standpunten en ook onderling al in Europa zoveel verschillen. Ik vraag me dan altijd af, hoe komt dat in vredesnaam bij elkaar. Mijn dochter ziet ook dat het heel traag gaat. Zij was hier vorige jaar ook en zei; “Mam, ze discussiëren nog steeds over het zelfde, hebben ze dan niets gedaan het afgelopen jaar”.

Hoe leuk ik het congres ook vindt, ik geloof niet dat ik volgend jaar weer ga. Het kost wel heel veel tijd. En vooral de laatste lezingen waren niet erg interessant en er was weinig discussie met de zaal. Andere jaren waren er nog wel eens stemkastjes dan was er wat meer interactie.

Share this: