Programmeren in Thessaloniki school 2

Griekenland 2Na de eerste school gingen we naar de tweede school. Het was ongeveer een half uur rijden (en een bezoek aan de baas van zacharias met een foto moment).  Zacharias had speciaal scholen uitgezocht die iets buiten Heraklion lagen, zodat we gemakkelijk konden parkeren.

Hier werd ik direct meegenomen naar het computer lokaal. Daar waren leerlingen bezig met een activiteit in “the hour of code” en nadat ze een level hadden gehaald moesten ze dit level nabouwen in scratch. De docent had de figuren van activiteit van “the hour of code” in basis projecten gezet zodat de leerlingen de scratch commando’s hierin zelf konden invoeren. Dat was een hele slimme activiteit, omdat ze binnen scratcht veel meer creativiteit kwijt kunnen dan binnen “the hour of code”. Ze gebruikte wel de gedownloade scratch, omdat de online versie niet snel genoeg is met hun internet snelheid. De docente (ook weer een ICT-er zonder werk) had speciaal voor mij een mooie handleiding gemaakt in het Grieks en het Engels.

Na een half uur kwam er een andere klas en zij lieten hun Lego Mindstorms project zien. Ze hadden een mooie bak en in deze bak stonden Griekse goden en een Griekse poort. De leerlingen vertelden in het Engels wat ze hadden gemaakt. De docent Engels was er ook bij om ze te ondersteunen. Maar dat was helemaal niet nodig. Ze hadden de tekst opgeschreven en ik moest een drie-tal vragen beantwoorden met kleurcodes. Hierna lieten ze de robot rijden en werden de codes gelezen en werd de gestolen Griekse god met mijn juiste antwoorden gevonden. Wat een mooie combinatie van techniek en cultuur. Zo hadden ze nog meer quizzen gemaakt. Bijvoorbeeld een over Londen en Parijs. Hierna lieten de leerlingen mij nog een project zien. Er lag namelijk een mooie lijn met kleurcodes. De Mindstorms die reed langzaam naast de kleurcodes en door zijn sensor las hij de kleuren en toen “zong” hij een Griekse liedjes.

 

Hierna vroeg Zacharias of ik de twee filmpjes hier ook wilde laten zien. Hierna ging de klas helemaal los met het stellen van vragen over de makeymakey en over de lessen die ik geef. De docenten stonden te glunderen dat de leerlingen de vragen allemaal in het Engels durfde te vragen. Hierna heb ik weer een mooie selfie gemaakt met de klas en mijn bezoek zat er weer op.

Na een prachtige en lekkere Griekse lunch met Zacharias en zijn vrouw namen we afscheid. Ik hoop snel weer terug te keren naar Griekenland.

Share this: