Programmeren in Thessaloniki school 1

Griekenland school1 Ik werd om half 10 opgehaald door Dhr. Zacharias Manousarides. Een vriendelijk man die ook zijn roots in de ICT had. Hij is verantwoordelijk voor de ICT op 500 scholen in Thessaloniki (1,2 miljoen inwoners). We reden met de auto door het drukke verkeer naar een buitenwijk van de stad. We raakten al snel aan de praat over het onderwijssysteem in Nederland en Griekenland. Toen we bij de school aankwamen waren er heel veel kinderen buiten bezig met allerlei sport activiteiten. Het bleek de laatste schooldag te zijn voor de vakantie. Al snel kwam er een lerares naar ons toegelopen. Zij was de ICT docente en na het schudden van de nodige handen met de directeuren kwam ik in het computer lokaal terecht. De klassen hebben weinig apparatuur in de klas, maar er was wel een computer lokaal met een digibord. De computers waren al wat ouder. En de docent maakte een opmerking dat niet alle kinderen tegelijkertijd op het internet konden ivm de bandbreedte. Ook heb ik nergens een tablet gezien. De leerlingen (11-12 jarige) waren bezig met en les games maken in Alice. Alice is gratis te downloaden software waarmee je 3D games kunt maken. Toen ik binnenkwam stopte de les en een andere ICT docent nam alle schermen van de leerlingen over op het digibord en stuk voor stuk mochten ze hun animatie/game aan mij laten zien in ze verteld er in hun beste engels bij wat ze hadden gemaakt. Er was een race-game, een game over pesten, maar ook een game over de vluchtelingen problematiek. De leerlingen glunderde wanneer ze hun projecten aan mij mochten laten zien. De ICT docenten op deze school waren beide ICT-ers zonder werk. Daarom waren ze aan de slag gegaan op deze school. Ik begreep van Zacharias dat dit op meer scholen het geval was. Daarom is het niveau zo hoog van de kinderen. Twee groepjes waren bezig in Kodu. De online omgeving van Microsoft. Ik liet ook nog wat zien van mijn school en mijn projecten. Het filmpje van mijn leerling die met zijn skateboard door de school gaat en ook een project met de makeymakey. We namen nog een selfie met elkaar en het was tijd om te gaan.

Het was een warm afscheid en ik beloofde om mijn foto’s naar ze te mailen. Op naar de andere school. Maar niet voordat we langs het kantoor van Zacharias waren gegaan en ik zijn directeur ook een handje kon geven en er een foto moment was.

Share this: