Let’s close the Digital Gender Gap

Vorige week was ik in Amsterdam bij de conferentie: “Let’s close the Digital Gender Gap”. Deze middag werd georganiseerd door VHTO maar het is een initiatief van meerdere ict bedrijven in Nederland (Het Platform Diversiteit in IT is een samenwerking tussen vrouwelijke professionals van IBM, Oracle, Cisco, Lenovo, Microsoft en VHTO).

De bijeenkomst werd geopend door Konstantian Daviki doet onderzoek naar vrouwen in ICT functies en zij heeft aangetoond dat veel vrouwen het ict veld heel snel weer verlaten (leaking pipeline).  De volgende redenen worden hiervoor aangedragen:

  • Sterotype collega’s
  • Lastig om een balans te vinden tussen werk en prive
  • Geen vrouwelijke rol modellen

In Nederland is slechts 10% vrouwen werkzaam in de IT. Het is noodzakelijk, om kwantitatieve en kwalitatieve redenen, dat meer meisjes en vrouwen de keuze maken om te studeren en werken in de IT. Om meisjes rolmodellen te geven is een mooie leaflet gemaakt met een aantal ict rolmodellen in de folder “Dit doe ik”. 

Tevens was er een mooi forum wat nog meer vragen opriep. Wat mij opviel was dat er de verandering moet beginnen bij het opvoeden van jongens. Het publiek was voor 95% vrouwen uit het ict werkveld en maar een handvol mannen. Een bijzonder ervaring.

Die middag werd ook de start gemaakt van het buddy systeem om vrouwelijke ict-er te koppelen aan pubers. Tijdens het congres waren er een stuk of 30 meisjes en deze hadden ook aangeven dat ze dit graag wilde.

Share this: