Unpack Qobo

Voor mijn school heb ik de Qobo onderzocht. De Qobo is een slak die over kaarten kan rijden. In de ze kaarten zitten kleine chips en in de Qobo zit een sensor die deze chips kan herkennen. De kaarten hebben een voor en achterkant met een verschillende functie. Terwijl de Qobo over de kaarten rijd, zegt hij de functie van de kaart. Voor onze visueel beperkte leerlingen is dit erg interessant.

Er zijn verschillende manieren om met Qobo te werken.

  • De game modus waarin hij de kaarten (die als puzzelstukjes in elkaar passen) kan lezen.
  • In de free modus leest hij alleen de kaarten en kun je de Qobo hierna op de grond zetten en voert hij de opdrachten uit. Binnen de free modus kun je bijvoorbeeld ook de herhaling gebruiken.
  • Ook kun je Qobo ook via een app of software (en zelfs scratch) programmeren. Dit heb ik niet onderzocht. De informatie vind je hier.

Er is een nederlandse handleiding beschikbaar van de Qobo. In deze handleiding staan ook een aantal lesidee├źn met opdrachten en oplossingen.

De qobo lijkt om een beebot, met dat verschil dat hij de opdrachten moet “lezen” vanaf de kaartjes. Voor mijn school is het fijn dat hij ook dingen zegt, muziek maakt, danst, lacht etc. Onze leerlingen weten dan of ze het goed hebben gedaan. Hij zegt deze commando’s allen in het engels, maar dat is een aanvulling op de engelse les. Mijn leerlingen vonden de Qobot leuker dan de beebot door deze aanvullingen.

Om de Qobo te testen heb ik braille op de kaarten aangebracht zodat onze leerlingen de route zelf in elkaar kunnen zetten.

Je kunt de Qobo hier kopen voor 89 euro. Dat is iets duurder dan een beebot, maar het voordeel is wel dat de Qobo direct met een mooie mat komt van stof die eenvoudig is op te vouwen en past in de doos.

Share this: