Unpack MOOC Scratch TU-Delft

Scratch MoocDe afgelopen dagen heb ik de MOOC Scratch doorlopen die gemaakt is door de TU-Delft. De lessen kunnen gevolgd worden door kinderen vanaf 8 jaar. In iedere les maak je een spel aan de hand van video’s. Deze video’s zijn prachtig gemaakt door Felienne Hermans ze zijn heel grappig en ze zullen zeker aanslaan bij de doelgroep. De eerste game die je maakt is een soort doolhof. Je hoeft niet alles zelf in de game te zetten. Je krijgt een game waarin al dingen zijn klaar gezet. Dat is erg fijn. Je gemaakte game kun je opslaan en delen met de andere deelnemers van MOOC. Je ziet dat veel kinderen dit hebben gedaan. Het volgende spel is een vissen spel. Ik vond de quiz maken erg leuk (les 3). Hierbij wordt er wel veel van de kinderen gevraagd als een aantal vragen van te voren definiëren en deze willekeurig te laten komen. Je kunt ook op een veel eenvoudigere manier een quiz maken. Waarin niet zoveel moeilijke dingen zitten.  Ook leer je in les 5 flappy bird zelf maken in Scratch. Dat was ook erg leuk.

Ik heb in deze 6 lessen heel veel extra scratch dingen geleerd. Door mijn achtergrond met GameMaker kwam ik er altijd wel uit met scratch maar nu vele leuke nieuwe trucjes geleerd die ik zeker ga gebruiken.

Ik zelf ook een tafel oefenen spel gemaakt en ook een wack the mole en een krab die ballen vangt. Ik vind het altijd een uitdaging om moeilijke spellen zo eenvoudig  te maken dat kinderen het ook zelf kunnen maken.

Ik begon heel enthousiast aan de mooc. Maar al snel vond ik het vooral voor kinderen veel te moeilijk. Kinderen willen zelf sprites maken, met geluid kunnen spelen, een nieuw level maken. Dit werd allemaal niet behandeld. Ook de basis elementen als winnen en verliezen in een game kwam zelden terug. Wel leer je goed werken met variabele, functies etc.

Voor docenten die iets in de klas willen gaan doen met Scratch is deze MOOC een uitkomst om een stevige basis te krijgen. Voor basisschool kinderen is hij in mijn ogen te moeilijk.

Share this: