Unpack – het boek +23

Ik heb het boek +23 (een revalidatie proces) van Annemiek van Munster eindelijk gelezen. Door de corona crises is het fijn zo nu en dan even een boek te pakken. Dit boek was me door collega’s op school van harte aanbevolen om inzicht te krijgen in wat een visuele beperking met je doet.

Het boek is een dagboek van Annemiek van Munster en zij beschrijft in dagboek vorm hoe zij haar revalidatie beleefde bij Visio in Apeldoorn. Ze heeft vanaf haar jeugd al een visuele handicap (1 oog blind en met haar ander oog ziet ze maar 25%). Ze ging naar het reguliere onderwijs en studeerde communicatie wetenschappen. Ze werkte partime bij MIEE tot op de dag dat ze van haar fiets valt en volledig instort. Nadat ze lang haar visuele beperking heeft genegeerd moet ze er nu wel tijd voor maken.

Ze gaat revalideren. Eerst week week van observatie waarna ze 3 maanden intern allerlei lessen gaan volgen. Na deze 3 maanden komt er nog een vervolg traject. Het gehele proces beschrijft ze op humoristische wijze met veel zelf kritiek. Zij krijgt langzaam maar zeker controle of wat ze wel en niet kan. Haar gevecht om wel of niet met een stok te gaan lopen. Maar ook de bijzondere band die ze heeft met haar mede lotgenoten.

Ik heb het boek in één adem uitgelezen. Een roman schrijven was een van haar doelen. Nu dat is gelukt.

Share this: