Unpack Hakers met Hoedjes

Ik kreeg het nieuwe boek “Hackers met Hoedjes” van Ines Duits opgestuurd. Het boek ziet er lekker vrolijk uit met mooie illustraties van Frank Landsbergen. Je verwacht in eerste instantie niet dat het om een computerboek gaat. Het boekje heeft zo’n 100 pagina’s met allemaal korte hoofdstukken. Ideaal om in de klas voor te lezen of voor nieuwsgierige kinderen die het zelf willen lezen.

Ze begint het boek met dat ze vroeger opzoek was naar een boek over de achtergrond van de computer (voor kinderen) en omdat er dat niet was, is het zelf maar gaan schrijven. Het is al het tweede boek van Ines (Slimme meisjes programmeren). Ook heeft meegedaan aan de vertaling van een aantal scratch boeken en de “hello Ruby” boeken van Linda Liukas.

Hackers met Hoedjes

Haar nieuwe boek heeft een stuk of 30 hoofdstukken waarin allemaal leuke weetjes en achtergronden van de computer, geheimtaal, scripts, virussen wordt uitgelegd.

Zo start het boek met het uitleggen van de cirkel van Ceasar waarin je geheime codes naar elkaar kan sturen. Ze verteld het verhaal van Ada LoveLace (de eerste programmeur die 200 jaar geleden leefde), ze legt de werking van een zoekmachine uit en nog veel meer.

Tevens legt de ze basis begrippen uit van computational thinking zoals een herhaling, algoritme,variabelen, html, random.

Alle hoofdstukken zijn vlot en kort geschreven. Kinderen die op zoek zijn naar weetje zullen hier van smullen. Het boek zou in iedere bibliotheek van een school moeten staan. De docent kan hier stukje uit voorlezen zodat de leerlingen iets meer achtergrond krijgen over computers en hoe ze werken

Share this: