Unpack chibitronics

Toen ik september in Singapore was, kreeg ik een chibitronics mee. Daar heb ik er toen al een lampje mee aan en uit gezet. Maar hij lag steeds te wachten om nog eens goed naar te kijken. Dat heb ik vanmiddag gedaan.

Chibitronics

De chibitronics is een klein bordje van 2 bij 10 cm. Er bijgeleverd is een usb kabel (voor de stroom) en daarin zit een geluidsstekkertje waarmee je de code van je telefoon (of computer) op je chibitronic zet. De chibitronic heeft 6 kleine ledlampjes en 1 rgb lampje. Ook heeft hij 5 poorten zodat je met kopertape lampjes kunt aansluiten. Je kunt er speciale led stickers bij kopen. Deze zijn erg duur en in nederland nog niet eenvoudig te krijgen.

Je kunt hem programmeren via de makecode.com omgeving. Kies dan voor de chibi chip. Er is eerst een tutorial om één lampje aan te doen. Het downloaden gaat anders dan bij de micro:bit. Je moet je chibitronics verbinden via je audio aan je computer (of telefoon). Je moet je chibitronics wel eerst in de download mode zetten. (even op de reset knop drukken). Als de code is gedownload, kun je kunt direct zien of je lampjes het doen.

Ik wilde graag onderzoeken of je ook een “normale” ledjes kon aansluiten. Ik heb het eerst kort geprobeerd en toen ben ik er een kaart mee gaan maken. Met wat moeite lukte dit, dit had niet te maken met de chibitronic, maar omdat je de kopertape niet in stukjes mag knippen. Je moet een mooi circuitje maken en goed opletten waar de + en – zit.

De code op de chibitronics zetten met de computer ging moeizaam. Ik moest het steeds wel 2 of 3 keer proberen. Maar ik merkte dat het programmeren via mijn telefoon wel in één keer goed ging.

Het is een leuk apparaatje en ze hebben er een prachtig doe boek bij gemaakt. Ze richten zich op papiercircuitjes maken voor jonge kinderen, ik hoop dat ze dit zelfstandig kunnen doen. Ik heb er mijn twijfels bij.

Share this: