Unpack BrickLink Studio

Deze zomer heb ik veel lego projecten gemaakt en via @liesmol65 kwam ik op de software BrickLink Studio (zij heeft er zelf een blog over geschreven). Hiermee kun je een lego project in een 3D tekening maken. Je kiest de juiste blokken en kleur en bouwt zo je tekening. Je doet dit stap voor stap en hierna kun je hiervan een bouwtekening maken. Het ziet er precies het zelfde uit als een echte lego bouwtekening. Tevens geeft hij een mooi overzicht van de blokken die je nodig hebt. Deze bouwtekening kun je online zetten en zo kunnen andere mensen jou projecte ook maken. Op deze site vind je de prachtigste voorbeelden van lego projecten waar je een doos van kan kopen.

Ik heb eerst deze youtube tutorial bekeken van Boone Builds. Hierna de software gedownload (dat is op scholen altijd wel een issue, maar hopelijk gaan scholen het wel doen, want het is een prachtig en eenvoudig 3D teken programma).

Je krijgt in de software eerst 2 eenvoudige opdrachten om te maken, zodat je leert hoe je kunt navigeren, blokjes kunt zoeken, een kleur kan geven, de verschillende stappen kan maken.

Het is wel een hele uitzoek welk blokje heb ik hier, waar kan ik die vinden in het systeem. Alle blokjes zitten er in maar je moet soms wel erg goed zoeken. Dit is wel een uitdaging. De software geeft aan of het blokje ook past. Het mag natuurlijk niet in de lucht zweven.

Hierna komt het mooie dat je het in een handleiding kan maken. Hier binnen zijn ook nog verschillende mogelijkheden dat je meerdere stappen op 1 pagina kan zetten, hoe je de afbeelding op je handleiding zet. Met een beetje puzzelen komt iedereen (zelfs leerlingen) hierwel uit. Je kunt de pfd van de handleiding downloaden maar ook online zetten.

Als je handleiding klaar is, kun je je project op de online omgeving zetten van bricklink. Hier kun je ook zien welke blokje je precies nodig hebt en deze dan ook automatisch bestellen (dit is het verdien model natuurlijk). Maar als je eens in je eigen lego doos kijkt, heb je ze vast allemaal wel.

Ik ben enorm onder de indruk van deze gratis software. Ik laat het aan iederen zien. Zo’n mooie tool en ik zie heel veel mogelijkheden om dit te gebruiken binnen lessen. We werken vaak met de online omgeving tinkercad maar dit is veel betekenins voller. Je laat leerlingen iets kleins bouwen met lego (creatief). Hierna moeten ze dit stap voor stap na maken met deze BrickLink Studio software (algoritme), waarna ze een handleiding maken en deze duidelijk moeten maken. Zijn de stappen niet te groot of te klein. Uiteindelijk komt er een handleiding uit die lijkt op de echte lego handleidingen en een andere leerling kan deze handleiding testen door hun project na te maken. Was de handleiding duidelijk genoeg. Er zitten zoveel dingen in. Ik zie hier veel mooie projecten in die ik met de leerlingen kan doen.

Share this: