Phishing

Manieren om mensen in phishing te laten trappen worden steeds effectiever. Jan Willem Bullée gaf vorige week een interview voor de belgische radio over dit onderwerp.

“Opletten geblazen want België wordt momenteel overspoeld door een phishing-golf. Zo’n veertien miljoen valse sms-berichten werden er de voorbije dagen onderschept. Professor Jan-Willem Bullee, expert in evidence based cybersecurity voerde phishing-experimenten uit en de resultaten zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. 
“Ik heb drie soorten phishing-experimenten gedaan: via e-mails, via de telefoon en face-to-face. Bij de phishing-e-mails had 25 procent zijn gegevens achtergelaten, bij de telefoon was het 40 procent die de software had gedownload, en bij het face-to-face-gedeelte had 65 procent zijn kantoorsleutel meegegeven aan een vreemde. Daar schrokken we wel van, we dachten op voorhand dat we tien procent al veel zouden vinden.” 
“Eén van de dingen die uitmaakt of de phishing-poging zal werken of niet, is de vraag of zo’n aanval past in het dagelijks leven van het slachtoffers. Als je fanatiek bezig bent met hockey en je krijgt een vreemd bericht over voetbal, zal dat je minder vertrouwd doen voelen dan als het een bericht was over hockey. Mensen denken ook nog vaak dat het hen niet zal overkomen en dat ze dat wel kunnen onderscheiden. En eens je erin bent getrapt, schaam je je misschien of schrik je heel erg en ga je dat niet melden. Wat we weten, is dus nog maar een ondergrens van het probleem.” 
“Ik denk ook dat het belangrijk is om heel breed te gaan informeren over phishing en fraude. Trainingen op 1 specifiek gebied – sms’jes van DHL bijvoorbeeld – is op dit moment even heel belangrijk, maar op langere termijn heeft dat weinig zin. Hou het breed en probeer mensen tegen phishing in zijn algemeenheid te bewapenen.” 

Afgelopen weekend stond er toevallig ook een artikel in onze krant over dit onderwerp.

Share this: