Nacht van de Leraar

NachtvandeleraarGisteren was ik bij de nacht van de leraar in Leiden. Ik had een uitnodiging gekregen en me samen met een collega opgegeven. De bijeenkomst was is op het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Er waren verschillende sprekers (waaronder Ali B) en ook was staatssecretaris Sander Dekker aanwezig die inging om de docent van de toekomst. Een aantal mensen hielden een “troonrede”. Er was een wandelend diner. We kregen allemaal lekkere hapjes en drankjes en ook waren mijn vrienden Arjan en Per-Ivar er. Ik heb een aantal dingen opgeschreven wat me is opgevallen.

 • Je moeten leren met onzekerheid dit omzetten in nieuwsgierigheid
 • Jongeren willen bijdrage aan een maatschappelijk probleem. Dat was vroeger en nu ook.
 • Mensen met ruimte in hun hoofd zijn mensen die kunnen en willen veranderen.
 • Onderwijs is al lang het monopolie kwijt van het leren
 • Een ordeloze klas is misschien wel de lerende klas
 • Vertrouwen ipv controle
 • Werken vanuit positiviteit
 • Kijk altijd hoe je iets kan betekenen voor iemand anders
 • Je moet de leerlingen zien en zij moeten jouw zien
 • Waar ligt de interesse van de leerling. Dit moeten ze leren
 • Je moet ook als docent opzoek naar wat voor docent ben ik
 • Samen met je leerling op ontdekkinfs reis je hoeft niet altijd zelf te weten
 • Mislukkingen boom waarin je alle mislukkingen mag ophangen

Een bijzonder avond en ook gezellig met mijn collega’s met nieuwe plannen en nieuwe energie weer naar huis gereden.

Share this: