ISTE 24 in Denver

Eind juni vertrok ik naar Denver om deel te nemen aan het congres ISTE in Denver. Een congres met zo’n 17.000 deelnemers, 2.000 presentors, 1.500 sessies en zo’n 1.000 stands in de expo ruimte. Het is een stuk groter als de BETT in Londen. Het viel mij vooral op dat er zoveel meer lezingen en sessies waren. Ook de ruimte waarin het event plaats had (Colorado Convention Center) is zo groot, dat het meestal wel 20 minuten lopen van de een sessie naar een andere. Grote zalen met tafels (voor de praktische workshops) en soms alleen stoelen voor luisteren. Er waren enorm veel AI presentaties natuurlijk en zo’n 20 sessies over de micro:bit. Die heb ik zoveel mogelijk bijgewoond en zelf ook iets verteld over programmeren en meisjes met de micro:bit. Het congres begon op maandag 24 juni, maar in het weekend vooraf waren er al verschillende sessies. Daar ben ik niet geweest omdat ik na de vlucht nog ff wilde bijkomen en ook iets van Denver wilde zien. Ons hotel zat op loopafstand van het Convention Center dat was heel fijn.

Ontmoeten

Net als in Londen is het erg leuk om verschillende mensen tegen te komen en te ontmoeten. Ik ben een aantal “oude” bekende tegen gekomen maar ook nieuwe vrienden (Steve Sherman, een wiskunde docent uit Zuid Afrika met veel gemeenschappelijke vrienden) gemaakt. Ik heb hieronder de dagen beschreven, ik heb veel lezingen gevolgd, rond gelopen op de expo, mensen ontmoet en als afsluiting was er in een enorme zaal twee inspirerende verhalen. Het verhaal van Merrit Moore (een ballet danseres die ook bijna astronaute is geworden) vond ik erg indrukwekkend. Ze danste met een enorme robot en je hoeft niet altijd te kiezen als je beide kan doen.

Dag 1

Ik begon de sessie met Mike Tholfson over AI en als je dit vergelijkt met in Januari (op de BETT) is er weer zoveel gebeurd en veranderd waarbinnen microsoft omgeving gebruik van kunnen maken. Een kleine opsomming: rubrik automatisch laten maken met AI in een opdracht in een klassenteam, quiz in een video maken, les plannen maken, flashcards, reading coach, speaker coach om je presentatie te oefenen en math progress. Ik vond het mind blowing. Zoveel verschil met een half jaar geleden.

De tweede sessie was bij Lyle Tavernier een sessie over de micro:bit bijgewoond. Hij wil leerlingen aan het denken zetten hoe je met een micro:bit op mars metingen kan doen mbt warmte, val snelheid etc. Heel veel uitleg en maar heel kort uitleg over het werken met de micro:bit. Ik merkte dat er nog veel mensen waren die weinig kennis hadden van de micro:bit. Ik kon niet blijven tot het einde en ik vroeg me ook af, wat doen meisjes hier nu mee.

Snel door naar een volgende sessie van Rick Weinberg: 10 manieren om van block coding naar scripting te gaan. Hij begon een filmpje van de CEO van NVIDIA die vertelde dat met AI mensen niet meer hoeven te programmeren. Dat klopt natuurlijk niet, want als je kinderen leert scripten, dan leren ze meer dan alleen maar programmeren. De 10 dingen die hij noemde waren: 1: micro python – micro:bit Python Editor (microbit.org), 2: Trinket.io (trinket.io), 3: MU editor (https://codewith.mu/), 4: Luisteren naar podcasts over scripting, 5: Stack Overflow (https://stackoverflow.com/) 6: Online Cursussen 7: Advent kalender over Coding (https://adventofcode.com/ ), 8: Google python course , 9: Teach your kids how to code (boek), 10: Hummingbird (https://store.birdbraintechnologies.com/collections/hummingbird.bit). Hij wist niets van Hedy en P5.js. Ik had nog wel een leuk gesprek met hem, want hij is vorige jaar naar de sessie geweest van CMK (wat mijn volgende congres is hier in Amerika).

Hierna heb ik nog wat rond gelopen op de expo ruimte en was het tijd om te gaan eten.

Dag 2

Op de tweede dag begon ik de sessie van Katie Henry en Jacqueline Russel over micro:bit en AI in een ruimte waar meerdere praktische presentaties waren. Ze lieten de machine learning zien, jammer genoeg zie je geen data, alleen maar als het werkt. Het was er erg druk en ik kende dit al, jammer genoeg geen tijd om te praten met Katie of Jacqueline.

Bij de tweede sessie was ik bij Rudy Escobar ook over data en micro:bit. Na uitleg van Rudy werden de data blokken op de mico:bit gezet en moest je bewegen om te kijken wat er uit kwam. Iedereen vond dat erg leuk. Hij het wel een leuk idee van een parachute in een bekertje wat naar beneden valt en dan kun je meten hoe snel hij valt.

Ik ben ook nog naar de poster sessies gegaan helemaal boven in het gebouw. Iedere 3 uur komen er zo’n 50 nieuwe mensen met hun poster daar staan. Dat vond ik super leuk, inspirerende verhalen van docenten die iets hebben gedaan (of nog doen) in hun klassen. Ik was bij Aaron Artrip die had een teken robot gemaakt. Daar kwam ik een dame tegen die zei, jij bent toch Pauline Maas, I have your book. Dus we hebben direct een selfie gemaakt. Daar stond ook de dames met een aantal leuke voorbeelden met de Hummingbird.

Toen moest ik snel naar de sessie van Gary Stager over AI e hoe belangrijk wiskunde is (en blijft). Er waren maar een handje vol mensen (dat was hij niet gewend) en vooral ook mensen die hem kende. Ik ben na zijn sessie met hem wat gaan drinken. Dat was voor het eerst dat ik hem live zag.

Dag 3 – Expo hal

De laatste dag en ik begon met een ontbijt met andere micro:bit champions. Dat was erg leuk. En ik ben eigenlijk de gehele dag bij de expo gebleven, want dat wilde ik ook ook allemaal zien. Dit was er allemaal:

  • Een nieuwe LEGO education brickq doos (4501), hiermee kun je oa kleine automata’s maken. Hier was veel belangstelling voor van de docenten. Het zag er erg leuk uit ook.
  • Ik heb bij de Adobe Express stand een tas gemaakt met een eigen gemaakt logo met AI. Je moest even in de rij staan, maar toen kon ik een uur later mijn mooie tas ophalen.
  • Ik heb bij de Canva eigen stickers gemaakt en begreep dat de docenten een gratis pro account krijgen bij Canva.
  • Weer eens naar Marty The Robot gekeken. Hij ziet er schattig uit en het was meer een leuk gesprek omdat de directeur eerst bij de micro:bit foundation heeft gewerkt. Maar ruim 600 euro voor deze robot, dat is echt niet de bedoeling.
  • Symbaloo was de verrassing van de beurs. Hun site heeft een volledige update gekregen en ik heb uitgebreid gesproken met de nederlandse makers die zich volledig op de USA market hebben gestort en daar veel groter zijn dan in Nederland (en europa). Ik zal er in het nieuwe schooljaar weer eens naar kijken. Vooral omdat ik overgestapt ben naar Wakelet en Padlet om dingen te verzamelen.
  • Ik heb lang gestaan bij Educaplay. Hierin kun je games maken voor leerlingen. Het is natuurlijk niet gratis, dus je kunt wel een gratis account hebben voor 1 maand, maar daarna moet je echt gaan betalen. Ik heb al eens deze geprobeerd. Is het met AI gemaakt of niet.
  • Bij de stand van KittenBot lekker gekeken wat ze allemaal hebben en me laten voorlichten over de nieuwe dingen met de micro:bit.
  • Microsoft stond er met een aparte stand waar met AI jezelf kan maken en hiervan kon je een sticker laten printen. Daar was het erg druk en ik heb het wel 3 keer gedaan. Zo leuk vond ik het. Ze gebruikte designer en heeft natuurlijk alles met het maken van een prompt. Ze hebben mijn resultaat zelfs in een filmpje opgenomen (op 34 seconden).
  • Ik kreeg een nieuwe extra boardje (Code a key Backpack) mee van makemakey waarin je de micro:bit kunt stoppen en dan makkelijker iets met scratch kan doen. Ik zal hier nog over bloggen.
  • Ik heb lang gesproken bij de stand van USDroneSoccer. In USA zijn uitgebreide drone wedstrijden waarin er “gespeeld” wordt in een soort tent. De scholen doen zo wedstrijden tegen elkaar. De drone’s zien er mooi uit, ze zitten in een soort bal met LED light. Maar de prijs is aanzienlijk (jet moet uitgaan van initiële kosten van 18.000 dollar), er zijn wel scholen in Europa die dit systeem hebben. Deze officiele drone’s moet je bij een ander bedrijf kopen. Alleen de tent kan niet.
  • Je kon me ook regelmatig vinden bij BrownDogGadgets. Zij kende met ook dus leuke gesprekken gehad over micro:bit en maken. Ze doen ook veel lego en de micro:bit met elkaar combineren.
  • Ik heb gesproken met de micro:bit reseller van USA (parallax). Hij had een heel klein standje, en vooral heel veel technische hardware.
  • Ik kreeg het advies om langs te gaan bij piper. Zij doen veel met de rasberry pi en zelf gemaakte computers (lasercut). Wel heel veel kleine dingen. Lang gesproken of ze dit dan ook inclusief kunnen maken.
  • Bij de stand van Umety hebben ze vr brillen en je kunt hier zelf content maken en ze hebben heel veel content.
  • Ik zag een soort kubus (creacube) waarmee je kunt oefenen om sommen te maken, zij hebben een speciale braille kubus, ze konden hem jammer genoeg niet demonsteren.
  • Ik zag nog een soort soundmachine waarin je met soort lego blokken op elkaar moet zetten en dan kun je muziek maken.
  • Ook was ik nog bij microsoft om te vragen naar de koppeling tussen minecraft en de micro:bit. Ik kreeg twee verschillenden linken. Een powerpoint met hoe en een soort boek met ook uitleg. Deze moet ik eens onderzoeken.
  • Ook nog langs gegaan bij Hummingbird, zij hebben een speciaal motorboard voor de micro:bit. Ik vind het aan de dure kant (47 dollar) en met extra servo’s en lampjes kost het 119 dollar. Tijdens het CMK congres heb ik er uitgebreid mee gewerkt.

Volgend jaar is ISTE in Vegas van 29 tot 2 juli.

Share this: