Hello Ruby – boekbespreking

Hello RubyVorige week kwam het nieuwe boek van Linda Liukas bij mij binnen. “Hello Ruby, Adventures in coding” . Het is een mooi kleurrijk boek en prachtig getekend. 

Ik had Linda horen spreken op de Scratch conferentie afgelopen augustus in Amsterdam. Wat een inspirerende vrouw is ze, vol energie en als ze ergens voor gaat dan doet ze het ook.

Ze had een idee om een prentenboek te schrijven voor hele jonge kinderen over computers/techniek/coding etc. Via een kickstarter had ze een record bedrag opgehaald. Tijdens haar keynote afgelopen augustus vertelde ze ook dat de druk opeens enorm groot was. Maar gelukkig zette ze door en hoe.

Het boek ziet er prachtig uit. Zeer kleurrijke figuren en een hele eigen stijl. De hoofdpersoon is Ruby met haar vrienden Penguins, Django, Snow Leapard, Robot en Foxes. Ruby is een klein meisje met enorm veel verhalen in haar hoofd. Het boek neemt je mee op haar avontuur en zoektocht naar de stenen. Zo komt ze de verschillende operating systemen tegen en ook moet ze tijdens haar toch verschillende uitdatingen oplossen. Gelukkig heeft ze aan het eind van het boek alles verzameld en opgelost en heel veel vrienden gekregen. 

Maar dan is het boek nog niet uit. De helft van het boek bestaat uit allerlei activiteiten die je kunt doen met kinderen. Zo leren kinderen wat een herhaling is, een algoritme en hoe kun je een patroon herkennen. Je kunt al deze activiteiten van haar website downloaden en gebruiken in je klas (of thuis natuurlijk). Maar je kunt ook een eigen toetsenbord, eigen computer taal en zelfs een eigen computer maken. Zo leren kinderen ook veel over de achterkant van de computer.

De doelgroep voor dit boek zijn echt jonge kinderen vanaf 4/5 jaar. Ik denk dat het een feestje is voor docenten om met dit materiaal aan de slag te gaan. In maart komen de andere talen beschikbaar, waaronder ook een Nederlandse versie.

Ik ben benieuwd wat Linda haar volgende project zal zijn. Een van haar eerste projecten was Rails Girls en nu dit prachtig boek. Alles wat ze oppakt gaat met niet te temperen passie en enthousiasme. Go Linda. Jij als rolmodel laat zien dat je met passie en doorzettingsvermogen alles kan.

Share this: