ECP congres 2018

Net als andere jaren was ik afgelopen donderdag weer bij het ECP congres in de Fokker Terminal in Den Haag. Dit congres wordt georganiseerd door ECP en ik vindt het altijd heel inspirerend met veel uitleg over nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Ook ligt de focus niet op onderwijs, wat ik wel erg verfrissend vindt. Deze keer was mijn jongste dochter ook mee, zij zit in de DigiRaad en zij waren daar ook aanwezig.

Het 21e congres werd geopend door  oa Marc de Hond die 16 jaar geleden met een dwarslease in een rolstoel belandde, maar dat hij mede hierdoor toch al zijn dromen kon waarmaken. Ik was enorm onder de indruk van Peter Paul Verbeek die mij meenam in het de ethiek rond Artificial Intelligence. Hij maakte duidelijk dat je niet bang moet zijn voor deze techniek, maar ze ook niet volledig moet omarmen. Het zette mij aan tot denken. ECP heeft een mooi handvat online gezet over AI, staatssecretaris Mona Keijzer nam het eerste exemplaar in ontvangst. Hierna begonnen de 22 workshops. Ik heb er een aantal gevolgd.

  • Over ethisch hacken: Wanneer ben je een hacker, hoe kun je hier in sturen en dit ethisch doen.  Welke vaardigheden moet je hebben om een hacker te worden?
  • Over hoe herken je een fake webshop: Veel fake webshops lijken op elkaar qua layout en ook de namen zeggen niet altijd wat ze doen. Ze kopen urls op om gebruik te maken van hun google resultaten. Ze hebben bij SIDN een algoritme gemaakt om fake webshops te herkennen en uit de lucht te halen. Nu zijn er een stuk minder, maar ze vrezen dat hun algoritme niet meer werkt.
  • Hoe veranderd 5G ons straatbeeld: Ik kreeg inzicht in de frequenties waarop 5G gaat werken. Welke frequentie wat doet.
  • De laatste workshop over digitalisering en ethiek: Doen we het wel goed. Gaan we naar het china model toe, waar alles wordt opgeslagen, of wordt het meer het europese model. We moeten kansen benutten niet bang zijn maar kijken wat kan wel. IBM hebben regels op geschreven mbt AI. Het voorbeeld van Google Glass werd aangehaald. Google heeft geprikkeld een discussie begonnen.

Hierna was de afsluiting met een verhaal over blockchain en uitreiking van een prijs en netwerken. Volgend jaar ga ik zeker weer.

Share this: