Het Jaarcongres ECP 2015

ecp congresIk was al vroeg bij de fokker terminal waar het congres zou plaatsvinden. Het zag er prachtig uit. Overal fonkelende lampjes met ECP congres en banners met de namen van alle spreker. Ik begreep van de organisatie dat ze zo’n 1000 aanmeldingen hadden.

Bij de opening van het programma zat de zaal half vol. Patricia Zorko (de nieuwe nationaal coördinator terrorisme) had de aftrap. Ze vertelde over de nieuwe knop van facebook die er sinds een half jaar is en die afgelopen vrijdag direct werd ingezet voor de mensen in de buurt van Parijs. Ze benadrukte dat het internet van niemand is, maar daarom van iedereen. Iedereen zou zich verantwoordelijk moeten voelen en er moet een optimale balans komen tussen openheid en internet.

Hierna was het de beurt aan Techno Kunstenaar Frederik de Wilde. Hij combineert wetenschap en kunst. Kunstenaars moeten niet alleen lucht verkopen maar hun producten ook goed documenteren.  een verhaal over kunst en techniek. Kunst is een middel om kritische vragen te stellen. Zo liet hij een filmpje zien van een kunstenaar die de straling van Fukushima in beeld heeft gebracht.

Hierna ging iedereen naar de verschillende sessies toe. Ik had gekozen voor Digitale vaardigheden. In deze sessie kwamen verschillende organisaties aan het woord met verschillende initiatieven om de burgers meer digitaal bewust te maken. Zo is er een digimeter test. Om te zien hoe ver je bent met je digitale bewust zijn. Zo zijn er verschillende afleveringen in Slimmer in 1 minuut. Hierna de organisatie Geef IT Door. Dit zijn bedrijven die les geven op scholen. Denk aan CodeUur.

Hierna ben ik naar de sessie gegaan Techo Kunst en Ethiek. Deze sessie werd verzorgd door Sabine Roeser (hoogleraar Ethiek en Techniekfilosofie aan de TU Delft). Zij vertelde over het verschil tussen reden en emotie. Mensen met veel emotie kunnen snel denken en snel beslissingen nemen. Deze zitten dan over het algemeen vol vooroordelen. Langzaam denken kost veel energie en gaat traag. Emoties spelen bij grote beslissingen een hele belangrijke rol. Literatuur en kunst leert ons om ons te verplaatsen in een ander. Je kijkt vanuit een ander perspectief. Kunst kan ons een andere kijk geven op ethische problemen. Zo is er een fluorescerend konijn, een bulletproof skin, afval fabriek met radio actief afval juist ins felle kleuren geschilderd. Je moet zo de massa laten denken over ethische vraagstukken.

Tijdens de lunch kon ik nog wat netwerken. Maar toen moest ik alweer naar mijn volgende afspraak.

Share this: