DoYourBit

Net als andere jaren is er dit ook weer een DoYourBit challenge van de Microbit Educational Foundation. Ik heb op mijn school meegedaan met 3 klassen. We begonnen het project altijd met een uitleg over de Global Goals. De challenge had te maken met 2 global goals (3 en 13). Hierna moesten de leerlingen gaan verzinnen wat ze wilden maken. Dit ging in alle klassen steeds net een beetje anders.

  • De brugklas kwam al snel tot een idee om een boot te maken die plastic uit de zee moest halen. De leerlingen gingen enthousiast aan de slagen we hebben een prototype gemaakt en dit in ons zwembad getest. Maar ze wilden graag beter prototype maken. Dit hebben we dus gedaan en daarbij hulp gehad van de techniek docent. We hebben een veel groter protype gemaakt zodat het wat stabieler was. Hier kun je het filmpje zien van deze inzending. En hier is de code van de micro:bit.
  • In de tweede klas zaten ze te denken aan een smartwatch die een soort tijdsindeling maakt en keuze’s maakt welk ontbijt, lunch, diner je kunt nemen. Maar ook tips geeft dat je moet drinken of een workout moet doen. Hierbij hebben we een soort armbandje gemaakt waar de micro:bit omheen kan. Hier kun je dat filmpje zien en de code van deze inzending.
  • In de derde klas waren we bezig met onze economische footprint. Dus de link was snel gelegd naar wat we konden maken. Een bord met daarop tips hoe lang het duurt dat dingen niet meer op aarde zijn. Dan is een kartonnen beker maar 6 maanden. Maar glas duurt 1 miljoen jaar. Je kunt op knoppen drukken en hij geeft een toon en licht zodat je ook als je een beetje kunt zien dat het tijd wordt op actie te nemen. Hier kun je het filmpje zien en hier is de code van de HALO, en hier van de linker microbit en hier van de rechter microbit. We hebben ook braille op het bord gezet.

Ik heb alle filmpjes en code’s op tijd opgestuurd en nu is het maar af te wachten wanneer er een uitslag komt en wat er uit komt. Ik ben ook benieuwd hoeveel klassen uiteindelijk hebben meegedaan.

Share this: