Digitale Geletterheid Conference Kennisnet

Afgelopen vrijdag was ik in Museum voor Beeld en Geluid voor de conferentie van Kennisnet over Digitale Geletterdheid.

De conferentie werd geopend door Remco Pijpers. Hij liet het nieuwe model zien wat ontwikkeld wordt door SLO over digitale geletterdheid.

Hierna gingen we echt van start en mochtPatti Valkenburg beginnen. Zij vertelde dat pubers gemiddeld 3 uur per dag online sociale contacten onderhouden dat meisjes meer en vaker intieme details online met elkaar bespreken dan jongens. Je moet als ouder dit monitoren, maar niet als een helikopter. Dit is op eieren lopen. Je kunt haar nieuwste boek “Plugged in” hier downloaden. 

Hierna mocht Tesa van Zadelhoff vertellen over het persbureau van Prodas. Ze vertelde dat kinderen van dit soort “echte” activiteiten heel veel leren en ze opeens andere kwaliteiten laten zien.

Hierna hield Felienne Hermans een vlammend betoog waarom iedereen de kans moet krijgen om te leren programmeren. En niet alleen de blanke jongetjes en de Felienne’s. Ze liet ook zien dat de meeste programmeer boeken werken met abstracte begrippen als algoritmes, loop, variabelen. Dat is omdat dit geschreven wordt door mensen die zich zelf hebben leren programmeren. Maar vooral deze abstracte begrippen zijn voor kinderen heel moeilijk. Dus als je dit aan kinderen wilt leren, zul je misschien wel juist de talige benadering moeten hebben en stap voor stap heel langzaam het te moeten uitleggen.

Daarna kwam Hakan Abbas en vertelde over zijn CoderClass. Dat ze drie jaar geleden zijn begonnen met een brugklas met leerlingen die 5 uur per week extra ICT krijgen. Hij heeft enorm veel modules ontwikkeld en de leerlingen bouwen zo online een portfolio op. Ook heeft hij “echte” stickers die ze met trots dragen op hun laptops.

Martina Meelissen en Maaike Heitink vertelde over hun onderzoek. Martina legde de link naar hoe nederland staat in het internationale ICILS 2013 onderzoek.   Hierna kwamen nog Frank Huysmans die de relatie legde naar het leesonderwijs en Jeroen Clemens die een aantal mooie voorbeelden liet zien hoe hij digitale vaardigheden integreert in zijn zijn nederlandse lessen.

De conferentie was ook heel leuk om te netwerken.

Share this: