Braille

Ik was vorige week op braille cursus. Er werd met de geschiedenis van Braille uitgelegd en ik kreeg te zien, horen, voelen hoe braille er uit ziet en hoe je kinderen braille kan leren.

Het braille is ontwikkeld door een de 15 jarige Louis Braille, deze jongen leefde begin 19e eeuw. Hij was op zijn 3 jaar blind geworden en toen hij naar het blinde instituut ging in Parijs ontwikkelde hij het braille schrift in 1829 (vanuit het nachtschrift wat door militaire gebruikt werd om te lezen in het donker). Pas in 1854 (toen Louis was overleden) werd het officieel erkend.

De braille cel bestaat uit 6 puntjes in 2 rijen van 3 puntjes. Je kunt hierin ook hardop spellen. De a is puntje 1, de i is puntje 2 en puntje 4.

Braille alfabet

Natuurlijk heb je ook punten en komma’s, hoofdletters of cijfers. Dan komt er steeds een ander braille teken voor te staan. Het is nog niet zo eenvoudig. Tijdens de cursus kwamen er veel prachtig materiaal voorbij om kinderen te braille te leren. Ze starten met een pop met de braille cel hierop, of een huis met 6 kamers etc. Er is prachtige materiaal gemaakt: bijvoorbeeld jip en janneke waar je hoofdfiguren in vilt kan voelen, een DonalDuck in braille, boeken met veel voel onderdelen.

Ik moet het nu natuurlijk ook gaan leren. Dus ik heb thuis een braille typemachine staan (een perkins) en daar doe ik netjes mijn lesjes op.

Share this: