Makeblock robot #100MAAKPROJECTEN (3)

MakerBlockIk zag op de Scratch Conferentie de mBot (zoals hij in de wandelgangen wordt genoemd)van Makeblock. Hij heeft een hoog “cuteness” gehalte. Dus ik heb hem snel besteld. Het in elkaar zetten kosten ongeveer 45 minuten (en niet 15 minuten zoals op de doos staat). De mBot gaat op 4 AA batterijen en 1 ronde batterij voor de afstands bediening. Nadat ik alle schroeven nog eens stevig had aangedraaid met de bijgeleverde schroevedraaier deed hij het met de afstandsbediening. Het ziet er prachtig uit. Je ziet de lampjes ook bewegen als hij een moter aanzet etc. Ook gaat hij een stuk sneller dan de Lego Mindstorm robots. Ik heb hem in een klas laten zien en scratch mBotdeze leerlingen waren erg enthousiast.

Een tweede stap is daarna natuurlijk hoe kun je hem programmeren met scratch. Dit heb ik gisteren opgepakt. Ik zag op hun website dat ik een programma moest downloaden. Deze ziet er hetzelfde uit als scratch, maar je ziet dat er extra blokken bij zijn gekomen van de Makeblock.

Je moet eerst goed opletten of de mBot wel is verbonden met je computer via de juiste com-poort. Je kunt een aantal voorbeeld programma’s maken. Zo kan je mBot lopen maar ls hij een muur ziet dan draait hij, ook kan hij een liedjes spelen en alle lampjes kunnen aangaan in een andere volgorde.

Tevens is er bij de mBot een poster geleverd en kan hij over de zwarte lijn lopen. Dit doet hij redelijk snel. Maar je kunt natuurlijk je snelheid ook aanpassen.

mBot testenAls je hem in deze software hebt geprogrammeerd kun je het programma laden op je mBot. Dit gaat via de arduino. Dit duurt (net als bij de Mindstorm) lang en je moet wel wachten tot hij helemaal klaar is. Hij zegt vanzelf 100% voltooid. Je kunt je mBot nu op de grond zetten en hij voert het programma uit.

Als je een kleine wijziging wil aanbrengen, moet je hem weer opnieuw compileren naar de arduino.

Toen ik na afloop weer terug wilde naar de afstands bediening was dat even zoeken. Maar binnen de software moet ik dan een reset geven en dit programmatje compileren en uploaden.

Mijn conclusie is: leuk ding om in elkaar te zetten. Dat viel heel erg mee. Maar het programmeren via de scratch viel mij tegen. Op de site zie je wel wat voorbeelden. Maar als docent zou je er echt in moeten duiken om je leerlingen hiermee te kunen helpen. Vooral als ze met eigen ideeen komen en deze willen uitvoeren.

Tijdens mijn zoektocht naar leuk materiaal voor de mBlock en scratch liep ik tegen deze leuke pdf aan met verschillende opdrachten in scratch.

Beschrijving van de mBot

Share this: