Unpack Brother M340ED

Deze week kwam de Brother Innov-is M340 ED (800 euro nieuw) borduurmachine binnen die ik mag testen voor mijn werk bij Koninklijke Visio. Deze borduur machine is een van de goedkoopste machine’s. Je kunt ook borduur machines kopen die 4 keer zo duur zijn. Ik had op de Snap Conferentie deze al wat uitgeprobeerd maar nu kon ik er echt mee aan de slag. Ik heb naast deze machine ook het volgende besteld:

Eerste testjes

De machine zit goed ingepakt in een grote doos, deze doos is handig om te bewaren als je hem wilt vervoeren. Bij deze machine zitten een aantal standaard borduur patronen en er is een website (Canvas Workshop) waarop je je eigen tekeningen kunt maken. Ik ben eerst begonnen met de spoel met de onderdraad in te brengen. Hierna het boven garen. Er zitten op de machine allemaal mooie nummers en voorbeeldjes hoe je dit moet invoeren. De machine kan zelf ook de draad in de naald stoppen. Na en aantal keer proberen heb ik dit handigheidje ook door. Toen de boven en onderdraad er in zaten heb ik een aantal voorbeelden geborduurd die ik met de website https://www.turtlestitch.org/ al had gemaakt. In dit blog kun je uitgebreid lezen wat je met TurtleStitch allemaal kunt doen. Deze borduurmachine kan via een wifi verbinding werken, maar omdat ik deze op school toch niet kan gebruiken, werk ik met een usb stick, waar ik de file in een .dst formaat op zet. Via de kleine display op de borduurmachine, kan ik deze file selectere en laten borduren. Je kunt op een vlak borduren van 10 bij 10 cm. Als je een groter borduurraam koopt, kun je op een groter vlak borduren. Maar ik zag op de conferentie dat ze daar alleen maar werken met ramen van 10 bij 10 cm. Bij dunne stof moet je een vlies aan de achterkant mee borduren. Je kunt dit vlies er later aftrekken.Tevens heb je ook een vlies dat je met water kunt wegspoelen. Zo kun je een soort kant borduren. Dit heb ik ook nog niet geprobeerd. Ik heb ook direct geprobeerd of je op “leer”en dikkere stof kan borduren. Maar ik brak al snel een naald en bij een andere poging ging mijn draad helemaal vast zitten in de machine. Ook heb ik met deze experimenten al een naald kapot gemaakt.

Tactiele mogelijkheden

Ik merk dat het voor onze leerlingen niet erg geschikt is, het tactiele effect is minder dan ik had gehoopt en de website turtlestitch is erg visueel. Gelukkig kan ik de borduurmachine ook aansturen met de scripting taal Hedy en ik kan de code ook exporteren naar een 3D file om op de 3D printer te printen en naar een file voor de lasercutter.

Brother tips

Het is altijd handig om even te kijken hoe je een spoel kunt opwinden, de boven draad moet inrijgen, persvoetje verwisselen etc. Hier is de brother site met tips en filmpjes.

Extra tips tijdens het borduren

Nu ik al een tijdje met de borduurmachine werk heb ik nog wat tips wat het leven met de machine eenvoudiger maakt.

  • Zorg altijd voor voldoende spoeltjes.
  • Je kunt op het scherm van de machine een aantal steken terug gaan. Dat is makkelijk als hij vast loopt en je wil toch je werkstuk afmaken en niet helemaal overnieuw beginnen.
  • Je kunt op het scherm je werkstuk maximaal maken. Dat gaat eenvoudiger dan de code helemaal aanpassen.
  • Zorg dat je materiaal altijd goed strak in het borduurraam zit. Dat geeft het beste resultaat.
Share this: