De afgelopen weken heb ik de Sphero indi robot getest en aangepast voor bij ons op school, zodat onze visueel beperkte leerlingen er ook mee kunnen werken.
Wat is het
De sphero indi robot is een kleine auto die gekleurde matjes kan lezen die op de grond liggen. Afhankelijk van de kleur van de kaart onderneemt hij actie (rechts, links, draaien etc.). Deze matjes hoeven niet aaneengesloten op de grond te liggen. Zo kan de indi gebruikt worden in een grote ruimte. Het groene matje is de start kaart. Daar moet indi precies in het midden staan. De indi komt met alle matjes in een mooi klein stevig koffertje.
Kosten
De Sphero Indi kost €149,00 (hoewel je hem misschien ergens anders wel wat goedkoper kan vinden). Hij komt in een klein stevig koffertje met alle matjes en ook oefenkaarten. Je kunt ook een app downloaden om deze kaarten op een andere manier te programmeren qua beweging en bijvoorbeeld geluid. Je kunt ook een klassen set kopen waarin 8 indi robots zitten en een docenten handleiding. De kosten voor zo’n klassen set is €1749,00 .
Aanpassingen
Voor onze school heb ik nog al wat aanpassingen moeten doen. De matjes die kunnen onze leerlingen natuurlijk niet zien dus ik heb eerst geprobeerd om de speciale kleuren in Word te maken en te printen (zie dit blog) en kijken of de indi deze kleuren ook kan herkennen. Dit lukte niet. Gelukkig kon de leverancier ook kartonnen kaarten leveren in de juiste kleuren. Deze kaarten hebben we geplastificeerd en hierop heb ik braille gezet. Nu moest er nog wat onder de matjes, omdat ze niet op hun plaats blijven liggen met het plastic om het karton heen. Dus ik heb de “oude” matjes hieronder geplakt met dubbelzijdig tape. Nu kunnen onze leerlingen ook mee werken. Je kunt nog extra een “garage” 3D printen zodat de indi precies in het midden gaat beginnen op de groene start kaart.
Ervaringen
De leerlingen vinden het een erg leuk robotje. Vooral omdat hij hard gaat. Ze moeten goed samen werken om een “parcours” neer te leggen. Als ze de kaarten te ver uit elkaar leggen, dan werkt hij niet. En ook als je ze te veel verschuift dan loopt het parcours ook niet goed. Maar hierdoor moeten ze samenwerken, netjes opletten en doorzetten om aan het eind van de les de indi goed door een circuit te laten lopen.