Het boek microbit in Wonderland kwam ik tegen op de BETT in londen afgelopen januari. Dit is het eerste boek wat ik zie over de microbit wat niet alleen over programmeren gaat, maar ook het maken. De kracht van de microbit is dat je dingen gaat maken en programmeren.
Het boek is alleen nog in het engels en het heeft 147 pagina’s. De vormgeving is leuk met veel foto’s tekeningen en afwisseling naar voorbeelden naar het boek Alice in Wonderland, historische feiten rond programmeren en duidelijke foto’s en instructies om projecten te kunnen maken.
- Het boek volgt de verhaallijn van Alice in Wonderland. In hoofdstuk 1 moet je bijvoorbeeld eerst hoofdstuk 1 ga je het horloge maken van het konijn en moet je beginnen met lezen van hoofdstuk 1 van Alice in Wonderland. Het konijn roept in het verhaal “Oh dear! Oh dear! I shall be late!” terwijl hij zijn horloge pakt. Via de site kun je sjabloon van een horloge printen (of lasercutten). De microbit kun je hier in klikken en hierna programmeer je de microbit dat bij schudden de tekst komt “Late”.
- Bij hoofdstuk 2 volg je de verhaal lijn van Alice in Wonderland dat ze gaat eten om groter of kleiner te worden. Je maakt cupcakes van klei, flesjes van karton en aluminum folie. Deze koppel je aan de microbit en als je de voorwerpen aanraakt reageert de microbit. Ze hebben een mooie oplossing verzonnen om de stroomkring rond te maken. Aan de ground hang je via een krokodillenbek kabel een munt en deze munt moet je aanraken als je het “spel” ga spelen.
- In de volgende hoofdstukken maak je een stappenteller, een nies doosje, een hoed, een animatie van de kat, een aantal projecten met kaarten van kaartspellen en natuurlijk ook een aantal voorbeelden om aan de slag te gaan met LED lampjes.
- Regelmatig zie je in een kader historische feiten staan. Zo is er een mooie foto van Lady Lovelace en dat zij de eerst programmeur was. En dat de eerst bug is ontdekt door Grace Hopper (dit is een hoax, maar een kniesoor die daarop let).
Tips voor gebruik:
- Maak zelf eerst een aantal projecten uit het boek voor je dit met de klas ga doen.
- Zorg voor voldoende knutsel materiaal.
- Via deze site kun je de sjablonen printen.
- Als je een keer in de UK bent, het boek is daar een stuk goedkoper.
PLUS
- Niet alleen programmeren maar ook maken.
- Leuke historische tips over programmeren.
- Goed vormgegeven.
- Duidelijke instructie.
- Regelmatig zetten op hun site extra projecten neer.
MIN
- Het niveau van de projecten blijft heel minimaal (bovenbouw PO).
- Toch nog veel tekst.
- Nergens verwijzing waar je de materialen kunt kopen (krokodillen bek kabels, kopertape en geleide draad).
- Geen linkjes naar al de code’s die gebruikt worden, nu moet de code overgetypt worden dan komen er snel foutjes in.
Conclusie
Ik ben super enthousiast over het boek en de aanpak. Een must have voor mensen die met de microbit aan de slag willen.
Share this: