Scratch2015 Conferentie

scratch unhappyHalf augustus was ik bij de @scratch2015AMS conferentie in Amsterdam. De conferentie werd georganiseerd door Joek van Montfort en zijn team. Sandra Legters logeerde de dagen van het Scratch congres bij mij, hierdoor konden we lekker bijkletsen en ervaringen uitwisselen. Ze kwam op woensdag 12 augustus al vroeg bij mij en we vertrokken we naar Amsterdam. We begonnen bij de Waag waar een masterclass was borduren met scracth (turtlestich) op het programma stond. Er stonden twee borduur machines en met een scratch achtige omgeving kon je daar patronen in maken die vervolgens werden geborduurd. Het bleek dat je je voor de masterclasses moest hebben ingeschreven. Dit hadden wij niet gezien op de website. Hierdoor hadden we niet zo’n warm welkom en werden we zelfs weggestuurd.

SolomonDe rest van de middag hebben we in d OBA gewacht op de opening van het congres.  Eén van de spreeksters bij de opening was Cynthia Solomon, een oudere dame die aan de wieg heeft gestaan van Logo (de eerste omgeving waar kinderen konden leren programeren). Het was een bijzondere sfeer met zoveel mensen bijelkaar uit heel de wereld die allemaal bezig zijn met Scratch en daaraan gerelateerde programma’s. Ze had prachtig beeldmateriaal van de tijd dat ze logo aan het testen waren met kinderen. Moe en gelukkig toch erg voldaan gingen wij weer naar huis.

Mitch ResnickOp donderdag moesten we weer vroeg op pad voor alle lezingen en workshops die nu in UVA waren. De opening was door Mitch Resnick van het MIT lab die scratch maken en onderhouden. Hij sprak over waarom zou je nu scratch leren. Zijn motivatie was: Voice, Thinking & Identity. Ik was blij dat hij niet hamerde op banen, geld, 21e eeuwse vaardigheden.

Iphilk had die ochtend ook een lezing van mijn held Phil Bagge waar ik in Engeland langs ben gegaan. Hij herkende mij en hij vertelde heel mooi over dat kinderen zich snel hulploos opstellen. En dat jij als docent eigenlijk je handen op je rug moet doen en ze alleen maar mondeling tips moet geven. In de middag zag ik Dr. Scratch voorbijkomen. Een omgeving waarin je je scratch programma kan testen of je alles goed en netjes hebt geprogrammeerd. Ook verhalen over omgevingen waarin docenten elkaar leren hoe ze met scratch kunnen lesgeven.

open dakIn de avond was er nog een teachmeet. Maar die lieten Sandra en ik aan ons voorbij gaan. Wij zijn lekker met opendak naar huis gereden en zijn gezellig uit eten gegaan en heel veel bijgekletst over programmeren, leerlijn. Verschillend tussen scratch en andere programma’s en hoe je het nu goed zou kunnen inzetten. In de avond hebben we weer uitgebreid het programma boekje bekeken en alle lezingen en workshops uitgezocht.

LindaOp vrijdagochtend waren we vroeg aanwezig en werd ik omver geblazen door het bijzondere verhaal van Linda Liukas die een boek heeft geschreven over programmeren.  De meeste van haar offline activiteiten die in het boek beschreven staan staan al online. Ze heeft het helemaal zelf geschreven en getekend. Terwijl ze daar helemaal geen ervaring mee had. Als je het dan hebt over doorzettings vermogen en ergens voor gaan. Dan is zij daar wel een prachtig voorbeeld van. Tijdens de Scratch conferentie werden alle sessies en sprekers getekend.

2015-08-14 11.06.42Daarna had ik in de ochtend nog een sessie met allemaal leuke en coole gadgets die je aan Snap kunt hangen. Een andere scratch omgeving met meer coding interface. Zo zag ik dat er een app gemaakt werd met Snap in 2 minuten. Echt leuk. Wil ik ook leren.  Zo werden er ook drone’s bestuurd met Tickle. En ik heb in de ochtend ook een workshop gedaan met de bluebot en met de robots dash en dot. Dat was wel een leuk om lekker ff te frobelen.

MilesIn de middag had ik nog een lezing van Miles Berry over debugging. Dat vond ik wel bijzonder want dan zie je wel weer dat Engeland op ons voorloopt. Wij in het PO langzaam aan de slag om programmeer lessen te geven. Zij zijn al bezig hoe kun je die lessen beter maken met ze te leren debuggen. Als zijn sheets staan online en hij heeft kleine scratch programma’s gemaakt met fouten en de kinderen moeten zien wat de fout is.

scratch tabletIn de middag waren er ook Poster presentaties. Dat was heel leuk. Verschillende mensen hadden posters meegenomen met leuke projecten waar ze mee bezig zijn. Zo zag ik een website met allemaal filmpjes, knopjes met scratch opdrachten, kleine kaarten met scratch opdrachten en ook hoe je een drone kon besturen met scratch etc. En ook zagen we de nieuwste Scratch voor op de tablet.

Sandra en ik gingen moe en voldaan naar huis. Wat een prachtige paar dagen waren het. We zijn de laatste dag niet meer gegaan. We hadden meer dan genoeg gezien en meegekregen. Nu lekker thuis met scratch aan de slag.

Alle lezingen en presentatie staan online en zijn terug te kijken. 

Share this: